havet

Tog bilen till västkusten igår, till min vän Jacob. Alltid lika kul att träffa den grabben. Får hoppas det blir fler besök i sommar. Tack Karin för sällskap i bilen.

Satt på klipporna vid havet och pratade. Härliga sommarkänslor!













Ski Better
/jon

home sweet home

Efter ungefär 48 timmar hemma i Hestra får jag nog erkänna att det är ganska skönt att vara hemma. Visst, det är absolut inte samma sak som Åre, eller som nu Riksgränsen var. Men det är ändå skönt, kul även att träffa kompisarna här hemma.

Fem dagar i Riksgränsen skulle ju ha blivit säsongens dagar, men så blev det tyvärr inte. Konstant dimma och vissa dagar med regn gjorde att NM (Nordiska Mästerskapen i Extremskidåkning) inte kunde köras som det skulle. Det skulle ha varit ett kval och tre final åk, nu blev det istället endast ett kval åk, där Wille Lindberg och Janette Hargin segrade i Herr respektive Damklassen. Utan tvekan värdiga vinnare som körde stort och hårt. Kul att se! Hade dock gärna sätt några fler åk, på lite svårare ställen för att få se vilka som verkligen kunde köra på hårt och stort, och flippa lite klippor osv. Men vädergudarna ville inte vara med och leka, och då blev det som det blev.

Nu är jag som sagt hemma, och jobb har jag inget förrän början av augusti, så nu väntar ett ganska långt sommarlov.. Får väl se hur jag ska fördriva tiden. Men om ni har några förslag så är dessa väldigt välkomna.

Ski Better!
/Jon

Smärta, trötthet och fina vyer

Ja, det är väl en kort beskrivning av de tre senaste dagarna. Vi har gjort en tredagars topptur i Norge. Med pjäxor, skidor, stighudar och en tung jävla packning gick vi de 12 kilometerna till en stuga mitt ute i ingenstans. Där fanns varken el eller vatten. Förutom bäcken som rann utanför.

Nu lät jag riktigt negativ, men så illa var det faktiskt inte. Nog för att det var jobbigt och jag hade skavsår över hela fötterna. Men förutom det, så var det faktiskt inte så farligt. Det var många stunder riktigt härligt, att sitta och käka lunch på runt 1200 meter över havet, där det inte fanns några liftar, hushåll eller andra människor så långt man kunde se. Jag är väl så här i efterhand inte riktigt säker på att det är min grej det där med att gå på tur. Men nu har jag testat det, och jag lovar att det inte var sista gången, men sen tror jag väl inte att jag kommer springa på turer hela tiden heller.

Nu är vi tillbaka i lodgen i Abisko, och inom några timmar är det avslutningsmiddag. En vecka som har gått fort, trots smärta och trötthet, så har det faktiskt gått riktigt fort, känns som man kom hit igår, men så är det ju inte. Nu är ISIA-kursen snart över, och efter det blir det fem dagar i riksgränsen med (förhoppningsvis) härlig åkning och ett bra NM. Startfältet ser riktigt lovande ut. Flera av världens bästa åkare kommer att vara på plats. Det är ju faktiskt så, att vi svenskar, ja i detta läget får man säga VI svenskar. Vi är ju faktiskt ledande inom stora-bergs-skidåkning. Kaj, Sverre, Reine, Henke är ju bara några namn av dom som ligger topp 10 i världen.

Foton från dagarna i Norge kommer upp senare. Nu ska vi bli serverade av Lisa här på lodgen, en härlig trerätters men lite god öl till detta. Det är jag så sjukt värd efter allt slit på fjället.

Ski Better
/Jon

photo update

Idag gjorde vi den första toppturen, en tur på ca 950 fallhöjdsmeter. Den tog ungefär 4 timmar, med lunch och åkning ner tillbaka till där vi startade. Helt okej för att inte vara så vana att springa upp med stighudar. Jag kan ärligt erkänna att det var ganska jobbigt, men nu i efterhand är det skönt i benen efter ett ordentligt träningspass. Beach -10 lixom! Hellre detta än att dra ut och löpa lika länge.

Imorgon börjar dock det riktiga provet. En tredagars topptur, två nätter i stuga ute på fjället. Beroende på väder och vind får vi se hur många toppturer det blir under dessa dagar. Idag har vi i alla fall inhandlat mat för de tre dagarna. Det ska bli intressant, roligt och väldigt jobbigt. Blir ju lite svårt att använda Internet och telefon där ute, vi har med oss satelit telefon om det är något viktigt. Nummer till den vet jag dock inte. Och jag kommer inte kunna använda den för några sociala telefonsamtal. Så med andra ord, så om ni vill något så får ni vänta till lördag eftermiddag.

Här kommer lite foton från dagarna här uppe. Fotograf är Daniel Rönnbäck.



Tåget rullar in i gränsen


Träning på att söka med transceiver


Topptur nr 1. en tur på ungefär 950 fallhöjdsmeter. Sol på vägen upp, flatljus och "storm" på vägen ner.

Jag fick tyvärr skavsår efter 400 fallhöjdsmeter. Dick är där och opererar.


Pelle (den snabbe) sitter och chillar medan blomman går upp sista biten.


Daniel på toppen.


Äntligen lite åkning utför, enligt min analys kan jag hitta en lätt sittande stil..


Ski Better
/Jon

offpist guidning

Efter två dagar med bluebird och vindstilla i Riksgränsen visade sig idag molnen, tyvärr. Dimma, stark vind och en viss del kyla gjorde besök i gränsen idag på morgonen.
Men framåt lunchtid lämnade de oss och det var bara vi, och den blåa fågeln. Okej, vissa moln stannade kvar. Men dagen blev till slut riktigt fin. En dag som spenderades utanför pisterna. Annat är väl i och för sig ganska svårt här, då det inte finns särskilt många pister, utan mestadels offpist. Idag gick vi igenom hur man ska tänka och agera när man kör en offpist guidning. Fick några trevliga åk, bland annat på ängarna och även sadeln ner från Nordals.

Imorgon ska vi göra den första turen på kursen. Vi ska upp på Loktacohkka (samiska), en tur som beräknas ta ungefär fem timmar. Återkommer imorgon om hur jobbigt det var. Men skönt att jag har fixat randoné pjuck i alla fall. Känns som badtofflor jämfört med vanliga pjuck.
Och trots att det kommer vara jobbigt, så ska det bli riktigt kul, så jag ser fram emot det.

För övrigt anser jag att alla bör skaffa skype. Ett program som inte är alls nytt, utan gammalt och väl beprövat. Skaffa det, om du inte redan har det. Sen kan du väl skriva vad du heter på skype, eller adda mig, mitt skype-id är:
jonteclaar

Se till att skaffa det så man kan snacka lite skit när man är uttråkad :)

Nu blir det en dusch och kanske några minuter i bastun.

Ski Better!
/jon

epic day.

Efter drygt ett dygn i Riksgränsen sitter jag nu på Abisko Mountain Lodge, i Abisko, där vi ska bo under ISIA.
Dygnet i Riksgränsen var som rubriken säger, episkt. Åkningen idag var helt grym. Daniel fick agera guide för mig som aldrig varit där tidigare. Det första vi gjorde var att hika Nordal, en tripp på 20-25 minuter till fots, ganska brant måste jag säga. Mycket jobbigt dessutom. Men väl där uppe så var det otroligt värt. Magisk utsikt, fjällmiljö så långt du kan se.
Åkningen ner då?
Ja vad ska jag säga, första åket någonsin för mig i Riksgränsen, var bättre än alla åk jag gjort i Åre på hela säsongen. Enkelt förklarat, utan överdrift. Tyvärr så stämmer det. Hur bra baksidan, tväråvalvet eller östra ravin än har varit under säsongen, så har det inte en chans emot dagens åk ner för Nordalsbranten. Det var bara helt fantastiskt. Kallsnö, nu fräsh puder, och en klarblå himmel ovanför detta. Jag har aldrig någonsin tidigare varit i gränsen, men jag kan helt klart rekommendera det. Åk hit.

Nu sitter jag som sagt i Abisko, har bastat lite, tagit en öl, och innan dess vart det lite käk här på lodgen. Fläskfilé med vitlöksrostad potatis som var mycket trevlig.

Imorgon börjar vi. På schemat är det kamraträddning, och vi kommer hålla till i Riksgränsen.
Det finns ju vissa saker här i norrland som gör livet lite enklare. Det första är ju så klart skidåkningen och snön (räknas som ett). Det andra, är Norrlänningarna. Hängt med Daniel och Jon, Anders och Carro, och idag kom Erik och Rasse upp, norrlänningar hela bunten. På något sätt verkar deras liv vara så enkelt att leva, jag tror det har något med dialekten att göra. Lule-mål.
Det tredje, men inte minsta, är ju ljuset. Klockan slår snart 23.00, och det är ljust ute. Daniel som är fotograf frågade Dick, som äger Lodgen vart solen går ner, för han skulle fota lite. Svaret han fick: Ja, så här års går den ju nästan inte ned..
Nu blir det in och sova, frukost-klockan ringer halv 8 imorgon, sen ska det ut och sökas med transceiver, sondas och grävas med spade.

Ski Better!
/jon

the kingdom border

Då har bloggen fått lite färre ägare, nu mer är det jag, Jonathan Claar, som kommer att skriva, framtiden får avgöra hur mycket jag orkar, och vill.
För tillfället befinner jag mig uppe i Riksgränsen där jag imorgon ska börja ISIA kursen. En kurs jag nog skulle förklara som en tur- och offpistguidningsutbildning. Mer än så vet jag egentligen inte. Det jag vet är att jag inte hade all utrustning som behövdes, men sköna människor har lånat ut, och sen har vissa affärer i Åre tjänat lite pengar på mig, då vissa saker har behövts inhandlas. Men det är förhoppningsvis saker jag kommer ha nytta av i framtiden.
Det är första gången som jag är i Riksgränsen och jag gillar stället, utan att ens testat åkningen gör jag faktiskt det. Mysigt, litet, lätt-tillgänglig offpist och sköna människor. Jag bor i personalboendet tillsammans med Daniel Rönnbäck och hans kompis Jon. Riktigt sköna. Dagen har spenderats genom lite fika, häng, bastu, några öl och nu blir det Potatisgratäng och Lövbiff till kvällsmiddag. Ska bli riktigt gott. Imorgon blir det det lite åkning innan vi på eftermiddagen drar oss mot Abisko, där vi ska bo under ISIA. Åkningen, och toppturerna kommer antagligen äga rum både i Abisko och Riksgränsen under veckan, eftersom jag inte åkt på något av ställena ska det bli kul att testa lite ny åkning.
Efter veckan kommer det upp lite duktiga skidåkare, för att göra upp om titeln Nordisk Mästare i extremskidåkning. Jag själv vill inte vara med och kriga om titeln utan ska bara vara där och titta, lära, och njuta av grym åkning. Flera av världens bästa åkare kommer att köra. Awesome!
Jag ska försöka uppdatera oftare än vad bloggen uppdaterats i vinter, vilket antagligen inte kommer bli så svårt. Men just under denna veckan kan det bli lite problem med internet, så jag lovar inget. Men jag ska försöka. Ska även försöka få in lite bilder, men har ingen kamera med mig så vi får väl se hur det blir med det.
Ski Better!
/ jon

RSS 2.0